Deze airconditioner koelt met warmte | De monteur

2021-12-06 22:02:01 By : Ms. Candice Lian

Deze website maakt gebruik van cookies om uw browse-ervaring gemakkelijker te maken. Meer informatie.

Het Enschedese bedrijf SoundEnergy heeft een manier gevonden om te koelen met de warmte van de zon of met industriële restwarmte. Hierdoor ontstaan ​​akoestische golven die warmte van A naar B verplaatsen en zo per saldo als koelmachine werken. 'Met ons systeem kan een gebouw veel directer en efficiënter worden gekoeld.'

Een tuinbouwbedrijf uit Dubai gaat water uit de lucht halen om gewassen te irrigeren. Een in Nederland gemaakte machine koelt vochtige lucht tot zo'n vijf graden, waardoor waterdamp condenseert en er water achterblijft.

De tuinder is de launching customer van SoundEnergy, dat de machine zojuist naar Dubai heeft verscheept. Het Enschedese bedrijf heeft eerder al meerdere prototypes van deze Thermo Acoustic Energy Converter (THEAC-25) gebouwd, maar dit is de eerste machine op ware grootte. Als alles naar behoren functioneert, wil de klant nog drie machines aanschaffen.

De werking van de THEAC-25 is gebaseerd op natuurkundige principes die al tientallen jaren bekend zijn bij wetenschappers: warmte van de zon kan afwisselend gas samentrekken en uitzetten, waardoor akoestische golven ontstaan ​​die de warmte van A naar B verplaatsen en zo onevenwichtig werken. als koeler. SoundEnergy was de eerste die deze belofte in de praktijk waarmaakte.

Het systeem van SoundEnergy werkt op dezelfde manier als een Stirlingmotor, maar dan zonder zuiger. Die motor verplaatst ook warmte van de ene plaats naar de andere, waardoor het in de eerste plaats koeler wordt. De THEAC-25 heeft enkele grote voordelen ten opzichte van zo'n motor: hij heeft geen bewegende delen die steeds opnieuw gesmeerd moeten worden en die kapot kunnen gaan, en hij gebruikt geen schadelijke gassen. Het gas waardoor de akoestische golven reizen is argon, dat onschadelijk en goedkoop is. 'Trouwens, als je ons systeem eenmaal gevuld hebt, hoef je het nooit meer bij te vullen, mits je geen lekkage hebt', zeggen Kees de Blok en dr.ir. Pawel Owczarek, die samen het wetenschappelijke geweten van het bedrijf vormen. Door het ontbreken van bewegende delen heeft de machine een verwachte levensduur van dertig jaar.  

Het is een slim principe dat op veel verschillende plekken kan worden toegepast. Vooral op locaties waar de zon volop schijnt - denk aan de landen rond de evenaar en in woestijngebieden - komt de machine goed tot zijn recht. SoundEnergy krijgt dan ook veel aanvragen uit landen als Dubai, Pakistan, Mexico en India. Zo heeft een bedrijf uit Indonesië interesse in de SoundEnergy-machine, omdat deze afkoelt tot -40°C. Het bedrijf wil er scherfijs van maken voor de visserij, waarin vers gevangen vis een paar dagen kan worden bewaard.

SoundEnergy werkt ook aan een versie die zelfs moet kunnen afkoelen tot -160°C. De warmtebron hoeft niet per se de zon te zijn; restwarmte uit de industrie werkt ook goed. Vooral lucht met een temperatuur tussen 100 en 300 °C, waar normaal gesproken geen toepassing voor is, is geschikt om de SoundEnergy thermo-akoestische machine aan te drijven.

'Overal waar gas of diesel wordt verbrand, heb je eigenlijk de juiste warmte', zegt CEO Herbert Berkhout van SoundEnergy. 'Denk aan een bakkerij, waar lucht van zo'n 200 °C uit de gasovens komt. Het verdwijnt nu in de open lucht, terwijl iets verderop het kantoor van de bakkerij is, die vaak wordt gekoeld door een elektrische airco. Met een installatie van ons kan die airco verwijderd worden. Want die maakt van de restwarmte van de ovens koele lucht voor de kantoren.'

De Ingenieur van december bevat het volledige verhaal 'Warmtekoeling'. Het decembernummer vindt u hier. Beeldmateriaal GeluidEnergie

Als je dit artikel interessant vond, schrijf je dan gratis in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

© De Ingenieur | Colofon | Disclaimer | Contact